Öcalan'dan Barış Çağrısı! Siyasiler Ne Diyor?
Gündem

Öcalan'dan Barış Çağrısı! Siyasiler Ne Diyor?


10 July 20255 dk okuma7 görüntülenmeSon güncelleme: 10 July 2025

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sürpriz çağrısı ile başlayan yeni barış süreci, Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. PKK lideri Abdullah Öcalan'a yapılan çağrı ve ardından gelen gelişmeler, siyasi arenada farklı yankılar uyandırdı. Peki, bu süreçte kim nerede duruyor? Siyasilerin açıklamaları ne anlama geliyor? İşte detaylar...

Siyasilerden Barış Süreci Yorumları

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Barış süreci, Türkiye'nin terör sorunundan kurtulması için iyi bir fırsat." Bu sözlerle CHP'nin sürece desteğini açıkça ifade eden Özel, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurguluyor. Özel, "Bu fırsat kaçırılırsa bir daha yakalamamız mümkün olmayabilir. Ancak bu fırsatı değerlendirmek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmasına yol açabilir ki bu da herkesin geleceği için çok önemli olacak” ifadelerinden sonra törene davet edildiklerini ancak katılamayacaklarını açıkladı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli: Sürecin mimarlarından olan Bahçeli, "İmralı'da kaleme alınan açıklama baştan sona değerli ve önemlidir" diyerek sürecin arkasında durduğunu gösteriyor. Bahçeli, bu sürecin Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu sık sık dile getiriyor.

AKP cephesi: AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Terörsüz Türkiye’ye sahada tüm boyutlarıyla, eksiksiz ve somut hedefleriyle ulaşılması gerekir. Buna ulaşılması demek, bütün kültürel, etnik ve mezhepsel unsurlarıyla tüm vatandaşlarımızın kazanması demektir” açıklamasıyla sürece destek verirken, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararları uygulanmadığı için bugün ayrıca TBMM’de AKP’liler ile DEM Partililer arasında bir tartışma yaşandı.

İYİ Parti ve Zafer Partisi'nden Sert Tepki

İYİ Parti ve Zafer Partisi, sürece en sert tepkiyi gösteren partiler arasında yer alıyor. Zafer Partisi Başkanı Ümit Özdağ, Öcalan'ın açıklamalarının farklı anlamlar taşıdığını savunarak, sürecin TBMM'de komisyon kurulmasıyla tanınmasından ve Öcalan'ın resmi muhatap olarak kabul edilmesinden endişe duyuyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise, "Terörsüz Türkiye'yi" herkesin isteyeceğini, ancak bu sürecin yapı taşlarının bir "terör örgütü"nün yol göstermesiyle döşenmesine karşı olduklarını belirtiyor.

Barış Süreci Türkiye'yi Nereye Götürecek?

Türkiye'nin yeni bir barış sürecine girmesi, beraberinde birçok soru işaretini de getiriyor. PKK'nın silah bırakma çağrısına uyup uymayacağı, Kürt illerindeki kayyumların durumu, demokratik sürecin nasıl işleyeceği gibi konular, sürecin geleceği açısından kritik önem taşıyor. Bu süreç, Türkiye'nin iç ve dış politikasında önemli değişikliklere yol açabilir. Özellikle Avrupa Birliği ile ilişkilerde yeni bir sayfa açılması mümkün olabilir. Ancak sürecin başarıya ulaşması için tüm siyasi aktörlerin yapıcı bir tutum sergilemesi ve ortak bir zeminde buluşması gerekiyor.